٨۸۵۴۳۵۶۱-٠٢١

معرفی انواع دیود

انواع دیود و کاربرد آنها :

 



دیود ساطع کننده نور (LED) :

 

دیود ساطع کننده نور (LED) :

این یکی از محبوب ترین دیودهاست و وقتی که جریان از آن عبور می کند از خود نور ساطع می کند. در بسیاری از دیودها ، نور (مادون قرمز) را نمی توان دید زیرا فرکانس نور آنها در محدوده فرکانس دید انسان نیست. وقتی دیود روشن می شود الکترونها با حفره ها ترکیب می شوند و انرژی خود را به صورت نور از دست می دهند (الکترو لومینسانس). نوع رنگ نور بستگی به اختلاف سطح انرژی نیمه هادی دارد.

دیود بهمنی :

این نوع دیود در بایاس معکوس استفاده می شود و از اثر بهمن برای در آن استفاده می شود. شکست بهمنی در قسمت مشترک بین اتصال PN رخ می دهد ، زمانی که افت ولتاژ ثابت و از جریان مستقل است.

به طور کلی از این دیود برای تشخیص نوری استفاده می شود ، در جاهایی که حساسیت های بالایی را توسط شکست بهمنی می توان به دست آورد. به عنوان مثال در آشکار سازهای تعیین تعداد فوتون از این دیوده استفاده می شود.

دیود لیزری :

این نوع دیود با دیود LED متفاوت است و از آن برای تولید نور متمرکز استفاده می شود. از این دیود در دی وی دی و سی دی درایوها ، اشاره گر های لیزری و غیره استفاده می شود. دیودهای لیزری از LED ها گرانتر هستند. با این حال از دیگر منابع تولید کننده لیزر ارزانتر هستند. علاوه بر این عمر این دیودها محدود است.

دیود شاتکی :

ویژگی این دیودها افت ولتاژ مستقیم کمتر نسبت به دیگر دیودهای معمولی پیوند PN است. افت ولتاژ دیود شاتکی بین 0.15 و 0.4 در جریان پایین است در حالی که مقدار افت ولتاژ در یک دیود سیلیکون 0.6 است. به منظور رسیدن به این عملکرد این دیودها به شکل متفاوتی نسبت به دیودهای معمولی ساخته می شوند و در آنها از اتصال نیمه هادی با فلز (نیمه ‌هادی سیلیسیم نوع n با یک اتصال فلزی مانند طلا – نقره یا پلاتین) استفاده می شود. به دلیل افت ولتاژ پایین در این نوع دیود می‌توان مدارهایی با سرعت کلید زنی بالا و کارایی بهتری طراحی کرد. یکی از مهمترین کاربردهای دیود شاتکی استفاده از آنها به عنوان یکسو کننده در منابع تغذیه سوئیچینگ می باشد ، همچنین در کاربردهای RF نیز از این دود استفاده می شود.

دیود زنر :

از دیود زنر برای ایجاد یک ولتاژ مرجع استفاده می شود ، بنابر این بسیار مفید است و از آن در بسیاری از کاربردها استفاده می شود. از این دیود در جهت بایاس معکوس استفاده می شود ، و وقتی که ولتاژ تغذیه به یک حد خاص افزایش پیدا کند در دیود شکست رخ می دهد. در صورتی که جریان از طریق یک مقاومت محدود شود یک ولتاژ ثابت تولید می شود. در منابع تغذیه از این دیود برای ارائه یک ولتاژ ثابت استفاده می شود.

دیود حساس به نور یا فوتودیود :

از فوتو دیودها برای تشخیص نور استفاده می شود. به طور کلی این دیود در بایاس معکوس به کار گرفته می شود در جاهایی که با مقادیر خیلی کمی جریان که در نتیجه تابش نور ایجاد می شود می توان نور را به آسانی تشخیص داد. از فوتو دیودها برای تولید برق نیز استفاده می شود به که کاربرد آن در سلول های خورشیدی است.

دیود واریکاپ (Varicapیا واراکتور (Varactor):

دیودهای واراکتور در بایاس معکوس کار می‌کنند، بنابراین جریانی از دیود نخواهد گذشت. دیود خازنی در واقع دیودی است که به جای خازن بکار می رود و مقدار ظرفیت آن با ولتاژ دو سر آن رابطه عکس دارد ولی زمانی که پهنای ناحیه تخلیه بر اثر ولتاژ بیاس دیود، تغییر کند، میزان ظرفیت خازنی دیود نیز تغییر می‌کند. عموماً پهنای ناحیه تخلیه به مجذور ولتاژ اعمالی بستگی دارد و ظرفیت خازنی دیود نسبت معکوسی با پهنای ناحیه تخلیه دارد. بنابراین ظرفیت خازنی دیود با مجذور ولتاژ ورودی نسبت معکوس دارد .این اثر تمامی دیودها (اعم از یکسوساز معمولی و...)در بعضی زوایا، صدق می‌کند اما دیودهای وارکتور به شیوه‌ای مخصوص ساخته می‌شوند که ظرفیت خازنی مناسبی و رنج وسیع تری داشته باشند که در دیودهای دیگر عکس این است. بطور معمول دیود واراکتور در آمپلی فایرهای پارامتری ، اسیلاتورهای پارامتری و اسیلاتور کنترل شده با ولتاژ ( یکی از اجزا اساسی حلقه قفل شده فاز ) و سینتی سایزرهای فرکانس است . ولی عمده ترین کاربرد آن در خازن کنترل شده با ولتاژ است . در بعضی موارد هم از این دیود می توان به عنوان یکسوسازی استفاده کرد .